Persoonlijkheid

 

Ieder mens heeft een persoonlijkheid in lagen, uitgaande van een integraal mensbeeld. Roberto Assogioli (1888-1974) psychiater en grondlegger van deze zienswijze, heeft de psychologie aangevuld. Dit is duidelijk uitgewerkt door Leo van der Burg in zijn boek “Doe waar je goed in bent” en hieronder kort samengevat.

De metafoor voor de persoonlijkheid in het werk is PAARD en RUITER en dat staat voor TALENT en KARAKTER. Als je als ruiter op een paard gaat zitten heb je een goede verbinding nodig met jezelf en met het dier, als je tenminste niet door het paard wilt worden bestuurd.

Het zelfde is als het ware de noodzakelijke verbinding tussen karakter en talent om in BALANS te blijven.

TALENTEN zijn de eigenschappen afkomstig uit het vitale of energetische systeem (erfelijke en genetische factoren). Talent (ons ‘zo zijn’, is de metafoor voor ons paard), dit is ons vitale systeem, het is de bron van onze levensenergie.

KARAKTER, ons menselijke besturingssysteem wordt onder invloed van motieven en door milieu, opvoeding en ervaring, gevormd. Ons karakter is ons bewustzijnssysteem, het remt, temt of stemt ongestuurde levensenergie af. Dit is dynamisch want door ontwikkeling veranderen mensen, de zgn. veranderingen door persoonlijke groei.

De hogere bewustzijnsdelen die onder invloed van milieu, opvoeding en ervaring worden gevormd, zijn dynamischer en meer veranderbaar, van kwaliteit en van kunnen. Dit is ‘de ruiter in de mens’. De ruitervaardigheden ontwikkelen gedurende het leven.” Het karakter” is de metafoor voor de ruiter in de mens. In een mensenleven is het zaak dat ‘de ruiter op zijn paard blijft, hij een goede verhouding heeft met zijn paard en dat hij het paard in goede conditie houdt’’.

Als de ruiter van het paard wordt geworpen, is er iets mis met de harmonie, dus met de BALANS.  DOEN WAT JOU PAST is daarom belangrijk!

DOE WAAR JE GOED IN BENT.
DOE WAAR JE BLIJ VAN WORDT,
DOE WAT BIJ JOU ALS PERSOON PAST.

DOEN VANUIT JE KRACHT, rekening houdend met jouw “paard en ruitervaardigheden”: dit is noodzakelijk om op de langere termijn te voorkomen dat je klachten krijgt, motivatie verliest, je ongelukkig voelt, niet waar kunt maken wat van jou verwacht wordt, erg moe wordt om uiteindelijk ziek te worden met welke kwaal dan ook.

Anders gaat jouw lichaam  jou vroeg of laat letterlijk remmen. Dat gebeurt overigens altijd, als je maar lang genoeg over je grenzen gaat en niet luistert naar jezelf.

Karakter +Talent vormen een onlosmakelijke eenheid. De samenwerking tussen beiden is gebaseerd op het in contact zijn van het vitale systeem met het bewustzijnssysteem, het voertuig ofwel paard en de bestuurder  van de persoonlijkheid, de ruiter

‘Tussen de RUITER (bestuurder) en PAARD (het voertuig), functioneert de menselijke ziel met haar kwaliteiten van denken, voelen en willen om dienstbaar te zijn aan het geestelijk streven naar respectievelijk het ware, schone en goede’,  aldus verwoord door Leo v.d. Burg.

Vorige

2021 - WerkbalanZ Arbeidsconsultancy | Kennedydreef 90 - 6716 CK EDE info@werkbalanz.nl - M. 06 484 91 601 - BTW 889.04.258.B01